Boje za zidove - Saveti

Boje za zidove igraju glavnu ulogu u krajnjem izgledu prilikom dizajniranja prostora za boravak. Naucnici cak tvrde da osnovne crte necijeg karaktera mogu da se utvrde na osnovu omiljene boje. Odabir boje za zidove uglavnom je teži nego samo krecenje stana. Ovome treba pristupiti veoma pažljivo i promišljeno jer ono što nam prija ocima, prijace i duši. Izbor je skoro neogranicen, tako da, za pocetak, nabavite uzorke i palete boja. Evo nekih saveta koja ce vam pomoci da napravite pravo malo umetnicko delo od svog zida.



  • Prvo, odredite boju ili kombinaciju boja koji ce vam biti osnova za sve. Izbor svakako zavisi od atmosfere koju želite da stvorite. Ako želite miran prostor odaberite svetle boje slicnih nijansi.
  • Posmatrajte boju i stil nameštaja pa razmotrite sve kombinacije kako bi se boje složile što bolje. Pravilno obojeni zidovi ucinice da vaše stvari deluju neverovatno i mocno.
  •  Više svetlosti znaci više prostora. Manje prostorije uvek okrecite u svetle boje, jake boje opticki sužavaju prostor. Prlikom krecenja stana plafon uvek treba da ostane beo. Pravilnim odabirom boja za zidove, kao i materijala od kojih je nameštaj, vizuelno se može povecati.
  • Sa tamnim bojama nemojte preterivati. Ako vam je bliska lepota tamnijih površina, svoje potrebe i želje možete zadovoljiti tako što svetao nameštaj i jastuke kombinujete sa tamnim zidovima. Napadne i jake boje vizuelno smanjuju prostor, pa svakom slucaju, obojite tamnom bojom što manji zid.
  • Srebrna, zlatna i druge svetlucave boje sa metalik efektom su idealne za modernu dekoraciju prostora i isticanje detalja. Najlepše se uklapaju u prostorije gde ima puno stakla ili ogledala. Takode, i ogledala reflektuju svetlost i cine Vaš prostor vizuelno vecim.
  • Boje sa teksturom  su veoma elegantne i takode proizvode zanimljive efekte u enterijeru. Jedan zid u ovoj boji može da stvori vizelno osveženje i ucini mnogo u dosadnom ambijentu.