Karakteristike boja

Vrste i karakteristike boja prvenstveno zavise od njihovog sastava. Glavne komponente koje uticu na karakteristike boja su: vezivno sredstvo, pigment i rastvarac. Svaka boja ne prilici svakom prostoru, prvenstveno sa dekorativnog aspekta i efikasnosti. Najvaznija svojstva boja su: cvrstina, otpornost na atmosferske uticaje, upijanje prljavštine i elasticnost. Pomoc i savet dobrog majstora na iznalazenju resenja i prave vrste boja za svaki zid je veoma bitna.




Prema mehanickim karakteristikama premaza boje za krecenje delimo na perive, neperive i specijalne boje.

Neperive boje za krecenje sadrže vrlo malu kolicinu veziva, pa nisu otporne na cišcenje vodom nego samo samo na suvo brisanje. Spadaju medu najjeftinije premaze, poznate i kao poludisperzija. Mehanicka cvrstina je mala, boje se brzo oštecuju pa je i krecenje cesce.

Perive boje za zidove sadrze veci sadržaj veziva. Otporne su na pranje vodom i deterdžentima, mnogo cvršce na mehanicka oštecenja i prljanje. Dobro se razlivaju na glatkim podlogama, tako da tragovi valjka ili cetke nisu vidljivi. Ovakvi premazi su najpoznatiji kao disperzione i akrilne boje. Zbog svojih dobrih parapropusnih osobina namenjene su za apsolutno sve prostorije, a posebno su preporucljive za decije, dnevne i spavace sobe. Premazi postojani na ribanje mekanom cetkom i vodom, a da se pritom boja ne ošteti nazivaju se latex boje.

Specijalne boje
za zidove imaju svaka svoj dekorativni efekat. Tako da odradjen zid može izgledati i imati sjaj kao mermer, svila, pesak, može liciti na  kamen itd. Ove boje se proizvode od najkvalitetnijih veziva, najcešce su perive i dobro se održavaju. Takodje postoje razne boje za posebnu namjenu: fluorescentne boje, termoizolacione boje ili npr. antinikotinske i antifungicidne boje kao zastita protiv fleka, budji i bakterija.